2024’ün en çok şikayet edilen Bakanlıkları açıklandı

2024 yılında Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) yapılan başvuruların detayları, kurumun bugüne kadar gerçekleştirdiği faaliyetler ve tavsiye kararlarına ilişkin gelişmeler, TBMM Karma Komisyonu’nda gündeme geldi. Kamu Başdenetçisi Mehmet Akarca, 2024 yılında toplam 16 bin 554 başvuru aldıklarını ve bu başvuruların çoğunluğunun adalet, milli savunma ve güvenlik alanlarında olduğunu açıkladı.

Kamu Başdenetçisi Mehmet Akarca

Akarca, başvuruların konu bazlı değerlendirildiğinde, yüzde 22,93 ile en fazla başvurunun adalet, milli savunma ve güvenlik konularında geldiğini ifade etti. Ardından, kamu personel rejimi (yüzde 21,47) ve eğitim öğretim, gençlik ve spor (yüzde 8,45) konuları öne çıkarken, sağlık, mahalli idareler ve çalışma gibi alanlarda da önemli başvurular yapıldı.

EN FAZLA ŞİKAYET EDİLEN BAKANLIK ADALET BAKANLIĞI

Akarca, en fazla şikayet edilen Bakanlıklarla ilgili şunları söyledi:

“Kurumumuza 2024 yılında ulaşan şikayet başvuruları, şikayete konu idare kapsamında değerlendirildiğinde yüzde 18,68’lik oranla Adalet Bakanlığının ilk sırada olduğu tespit edilmiştir. Sağlık Bakanlığının konu edildiği başvuru oranının yüzde 6,35, Milli Eğitim Bakanlığının konu edildiği başvuru oranının yüzde 5,97, Sosyal Güvenlik Kurumunun konu edildiği başvuru oranının yüzde 4,40 olduğu hesaplanmıştır.”

Akarca ayrıca, 2024 yılında sonuçlandırılan 15 bin 751 başvurunun 4 bin 999’unun kabul edilebilir nitelikte olduğunu ve başvuruların önemli bir kısmının dostane çözümle sonuçlandığını kaydetti. KDK, başvuruların çözümü için öncelikli olarak idarelerle işbirliği yaparak dostane çözümler üretiyor. 2024 yılı itibarıyla 2 bin 498 başvuru dostane çözümlerle sonuçlanırken, 525 başvuruya kısmi tavsiye ve 913 başvuruya ise doğrudan tavsiye kararı verildi. KDK, tavsiye kararlarının uygulanması konusunda %53,96 uyum sağlandığını belirtirken, bu oranın daha yüksek olması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Başvurulara ilişkin genel bir değerlendirme yapan Akarca, KDK’nin şikayet başvurularını daha hızlı ve etkili bir şekilde sonuçlandırabilmesi için çeşitli düzenlemelerin gerekli olduğunu belirterek, “Kurumumuzun resen inceleme yetkisiyle donatılması ve Anayasa Mahkemesine başvuru yapabilme imkânının verilmesi en önemli beklentilerimiz arasındadır” dedi.

Akarca’nın açıklamalarına göre, 2024 yılında KDK tarafından gündeme alınan önemli bir konu da cezaevlerinde bulunan 77 bin hükümlüye yönelikti. Cezaevlerinde bulunan bu hükümlülerin sürücü belgelerinin değiştirilmesi konusunda başlatılan çalışmalar, 31 Mart 2025’e kadar sürecek. Akarca, bu sürecin dijital ortamda gerçekleştirilmesi için cezaevlerinde uygun alanların tahsis edileceğini duyurdu.

TBMM Karma Komisyonu’nda yapılan bu toplantı, KDK’nin faaliyetlerini daha da görünür kılmayı ve kurumun etkinliğini artırmayı amaçlayan adımların atılacağı bir platform oldu. KDK’nin 2024 Yılı Yıllık Raporu’nun detaylı olarak incelenmesi için alt komisyon kurulurken, KDK’nin tavsiye kararlarının önemine de dikkat çekildi.

Related Posts

Ünlü içecek acilen raflardan kaldırılıyor: Kutularında patlama riski ortaya çıktı

ABD’de ünlü bir içecek markası, aşırı basınç nedeniyle patlama riski taşıyan on binlerce kutu ürünü piyasadan çekme kararı aldı. Raflardan acilen kaldırılan kokteyl, tüm ülkede satılmıştı…

İzmir’de yangın felaketi: Alevler evlere dayandı

İzmir’in Menderes ve Seferihisar ilçeleri arasında çıkan orman yangınına müdahale 3’ncü gününde sürüyor. Yangında Atatürk ve Cumhuriyet mahalleleri ile 4 köy tahliye edildi.

Kamyonetin kasasındaki jeneratör bir anda patladı! Tamirci alevler içinde kaldı

Nevşehir’in Kaymaklı beldesinde 21 Haziran’da yaşanan olayda, bisiklet tamircisi Yılmaz T., kamyonet kasasında tamir ettiği jeneratörün yakıt deposunun patlaması sonucu alevler içinde kaldı.

Sel, toprak kayması, çatı çökmesi: 57 kişi hayatını kaybetti

Pakistan’da haziran ayının ortasından bu yana etkili olan muson yağışlarının yol açtığı sel, toprak kayması ve çatı çökmesi gibi olaylar nedeniyle 57 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. ULUSAL AFET YÖNETİM AJANSI AÇIKLAMA YAPTI Ulusal Afet …

Ambulansa yol vermedi, 3 bin 160 lira ceza yedi

Konya’da hasta ihbarına giden ambulansa yol vermeyen aracın sürücüsüne 3 bin 160 lira ceza uygulandı. Ceza, Karayolları Trafik Kanunu’nun “geçiş üstünlüğüne sahip araca yol vermemek” ve “aksine bir işaret bulunmadıkça en sol şeridi sürekli işgal etmek” maddeleri uyarınca uygulandı.

İsrail basını, Suriye ile 2025’in sonuna kadar barış anlaşması imzalanacağını iddia etti

İsrail basını, Tel Aviv ile Şam yönetimleri arasında 2025 yılının sonuna kadar bir barış anlaşması imzalanacağını öne sürdü.