Operasyonların Türk ekonomisine bedeli: Wall Street’in güveni tepe taklak oldu

İstanbul’da Ekonomist ile Toplantıya Giden Wall Street Bankaları İmamoğlu Haberiyle Şoke Oldu

19 Mart Çarşamba günü İstanbul’da üst düzey bir Türk ekonomistle bir araya gelen Wall Street bankaları ve hedge fonları, Türkiye ekonomisinin istikrarının arttığı haberlerini beklerken, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındığı haberiyle karşılaştı.

Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması sonucunda Türk lirası ABD doları karşısında yüzde 10 değer kaybetti. Deutsche Bank AG tarafından bir araya getirilen grup, aralarında Millennium Partners ve Gramercy Funds Management gibi müşterilerin bulunduğu, İmamoğlu’nun gözaltına alınması kararıyla şoke oldu ve ekranlarına kilitlendi.

Londra’da 5 Milyon Dolarlık Döviz El Değiştirdi

Yatırımcılar, yaklaşık yarım saat içinde Türk lirasını büyük miktarlarda satarken para değerini yüzde 10 oranında düşürdü. Bir Wall Street bankasının piyasa katılımcısı, Londra’da sabah 9’a kadar 5 milyar dolar değerinde döviz işlemi gerçekleştiğini belirterek bu miktarın sabah ortalamasının yaklaşık on katı olduğunu tahmin etti.

Bir diğer katılımcı ise gün boyunca toplam çıkışların 10 milyar dolara yaklaştığını iddia etti.

10 Yıllık Devlet Tahvili Faizleri Yüzde 33’ü Aştı

Kargaşa hızla piyasaları etkisi altına aldı ve Türk bankacılık hisselerinin göstergesi 2013’ten bu yana en büyük düşüşü yaşadı. Ayrıca 10 yıllık devlet tahvili faizleri yüzde 33’ü aşarak rekor kırdı.

Bloomberg’in haberine göre, “İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması, Türkiye’nin maliye yetkililerinin son iki yıldır yaptığı çalışmaları silip süpürdü. Geçtiğimiz haftalarda ekonomik istikrarı sağlamaya çalışan Türkiye, yeni bir darbe aldı.”

“Güvenin Yeniden Kazanılması Zaman Alır”

New York’taki Jefferies Financial Group Inc. şirketinin döviz müdürü Brad Bechtel, “Bu tür büyük değişimlerde güvenin yeniden inşa edilmesi zaman alır. Merkez Bankası ve Erdoğan’ın vereceği tepkiler büyük önem taşıyor. Umarım bu olumsuz gelişmelerin etkileri minimize edilir.”

Wall Street bankaları ve hedge fonları, 19 Mart Çarşamba günü İstanbul’da Türk ekonomistle bir araya gelerek ülkenin istikrarını tartışırken, sonrasında beklenmedik bir haberle karşılaştılar.

Related Posts

Borsa son 2 yılın en hızlı günlük yükselişini yaşadı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 değer kazanarak 2023’ten bu yana en hızlı günlük yükselişini yaşadı. Borsa İstanbul, 30 Haziran’da günü 9.948,51 puandan tamamladı.

Türkiye’yi ‘ticaret omurgası’haline getirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor’un deniz yoluna göre iki kat daha hızlı, hava yoluna göre de dört kat daha ekonomik olduğunu belirterek, “Türkiye, 21 ülkeye doğrudan bağlanan ticaret omurgası haline geliyor” dedi.

Çanakkale’nin çay bardağına sığmayan kirazları yurt dışına gönderiliyor

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde üreticiler, “Lapseki devi” olarak bilinen kirazı ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Yeniçağ Gazetesi: Emekliler sadaka değil insanca yaşam istiyor!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… EMEKLİLER SADAKA DEĞİL İNSANCA YAŞAM İSTİYOR! Temel gıda ürünlerini almakta zorlanan, sağlık hizmetine ulaşmakta sıkıntı yaşayan, torununa harçlık veremeyen emekliler …

Merkez Bankası ve hükümet arasında enflasyon krizi büyüyor

Kazakistan Parlamentosu’nda bugün düzenlenen ortak oturumda, vekiller ile Merkez Bankası Başkanı arasında ülke ekonomisinin en yakıcı sorunlarından biri olan enflasyon üzerine kritik bir tartışma yaşandı. Milletvekili Bakıtcan Bazarbek, Merkez …

Borsa güne yükselişle başladı; sektörde en çok kazandıran ve kaybettiren endeksler neler oldu?

Borsa güne yükselişle başladı; sektörde en çok kazandıran ve kaybettiren endeksler neler oldu?