Tamponun boyutu ortaya çıktı: İmamoğlu’nun faturası görülmemiş paraya ulaştı

İmamoğlu’nun Gözaltına Alınması Piyasalarda Dalgalanma Yarattı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınması, piyasalarda negatif bir hareketlilik yarattı. Dolar, Euro ve altın tarihi zirvelerini gördü, borsa ise 2 ayrı günde 2’şer kez devre kesiciye girdi.

İmamoğlu operasyonunun yol açtığı krize Merkez Bankası’nın tepkisi, rezervlerin tüketilmesi şeklinde oldu. Bunun ardından borsaya yönelik bir dizi düzenleme uygulandı.

Tamponun Boyutu Ortaya Çıktı

Merkez Bankası’nın müdahalelerinin Hazine’ye yük getirmesine dair tartışmalar yaşanırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez’in rezervlerini eritmesiyle ilgili eleştirilere şu yanıtı verdi: “Rezerv iç ve dış şoklara karşı bir tampondur. Rezervler, kullanılmak üzere biriktirilir.”

Uzmanlar, 19 Mart’tan bu yana gerçekleştirilen müdahalelerin boyutuna ilişkin rakamları açıklarken en net açıklama yapıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 28 Mart haftasında toplam rezervlerinin bir önceki haftaya kıyasla 6 milyar 603 milyon dolar azalışla 156 milyar 511 milyon dolar olduğunu duyurdu. Brüt döviz rezervleri ise 7 milyar 719 milyon dolar azalarak 80 milyar 609 milyon dolara geriledi.

Altın rezervleri ise 1 milyar 117 milyon dolar artışla 74 milyar 785 milyon dolardan 75 milyar 902 milyon dolara çıktı.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, Mart ayının ikinci haftasından bu yana Merkez’in rezervlerindeki erime miktarını paylaştı.

İmamoğlu’nun Faturası Görülmemiş Paraya Ulaştı

Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İmamoğlu operasyonuna dair tüketilen rezervleri de kapsayan döneme ilişkin şunları belirtti: “Mart’ın ikinci haftasından bu yana Merkez Bankası’nın net rezervleri 42,2 milyar dolar, brüt rezervleri ise 25 milyar dolar azaldı.”

Related Posts

Borsa son 2 yılın en hızlı günlük yükselişini yaşadı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 değer kazanarak 2023’ten bu yana en hızlı günlük yükselişini yaşadı. Borsa İstanbul, 30 Haziran’da günü 9.948,51 puandan tamamladı.

Türkiye’yi ‘ticaret omurgası’haline getirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor’un deniz yoluna göre iki kat daha hızlı, hava yoluna göre de dört kat daha ekonomik olduğunu belirterek, “Türkiye, 21 ülkeye doğrudan bağlanan ticaret omurgası haline geliyor” dedi.

Çanakkale’nin çay bardağına sığmayan kirazları yurt dışına gönderiliyor

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde üreticiler, “Lapseki devi” olarak bilinen kirazı ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Yeniçağ Gazetesi: Emekliler sadaka değil insanca yaşam istiyor!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… EMEKLİLER SADAKA DEĞİL İNSANCA YAŞAM İSTİYOR! Temel gıda ürünlerini almakta zorlanan, sağlık hizmetine ulaşmakta sıkıntı yaşayan, torununa harçlık veremeyen emekliler …

Merkez Bankası ve hükümet arasında enflasyon krizi büyüyor

Kazakistan Parlamentosu’nda bugün düzenlenen ortak oturumda, vekiller ile Merkez Bankası Başkanı arasında ülke ekonomisinin en yakıcı sorunlarından biri olan enflasyon üzerine kritik bir tartışma yaşandı. Milletvekili Bakıtcan Bazarbek, Merkez …

Borsa güne yükselişle başladı; sektörde en çok kazandıran ve kaybettiren endeksler neler oldu?

Borsa güne yükselişle başladı; sektörde en çok kazandıran ve kaybettiren endeksler neler oldu?