Güncel Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Çatlak derinleşiyor: Ortaya çıkacak yeni okyanus bu ülkeleri sular altında bırakacak

Afrika'da yeni bir okyanusun oluşma ihtimali tüm coğrafyayı değiştirecek. Doğu Afrika Rift Vadisi'nin sular altında kalacağı öngörülüyor.

Afrika Kıtası, Yeni Bir Okyanus Oluşturma Sürecinde

Afrika kıtasında, Pangea’nın yaklaşık 230 milyon yıl önce parçalanmasına benzer bir jeolojik süreç yaşanıyor. Bilim insanları, bu sürecin Afrika’da yeni bir okyanusun oluşumuna yol açabileceğini öngörüyor. Bu jeolojik değişim, Kenya, Tanzanya ve Etiyopya’dan geçen ve Afrika kıtasını giderek parçalayan Doğu Afrika Rift Sistemi’nden kaynaklanıyor.

Son 25 milyon yılda, bu sistemdeki çatlaklardan biri genişleyerek iki belirgin tektonik levha oluşturdu: Batıda Nubian Levhası ve doğuda Somali Levhası. Jeologlar, bu iki levha arasındaki çatlağın derinleşmesiyle suyun bu bölgeyi dolduracağını ve iki kara parçası arasında yeni bir okyanusun ortaya çıkacağını tahmin ediyor.

National Geographic’e göre, Somali Levhası’nın Nubian Levhası’ndan uzaklaşmasıyla Afrika kıtasında yeni bir kara parçası oluşabilir. Bu yeni kara parçasının, Madagaskar’a benzer bir yapı sergilemesi bekleniyor. Ayrıca, Hint Okyanusu’nun sularının bu yeni alanı dolduracağı ve şu anki Doğu Afrika Rift Vadisi’nin sular altında kalacağı öngörülüyor. Bu yeni okyanusun, Atlas Okyanusu kadar derin olabileceği belirtiliyor

Afrika’nın parçalanma süreci, kıtanın jeolojik evrimini ve gelecekteki olası senaryoları anlamak açısından bilim dünyasında büyük bir ilgi uyandırıyor. Bu süreç, Somali, Kenya, Tanzanya ve Etiyopya gibi ülkeleri doğrudan etkileyerek, kıtanın jeolojik yapısında köklü değişikliklere yol açabilir. Uzmanlar, bu değişimin bir ila beş milyon yıl içinde tamamlanabileceğini ifade ediyor.