Çözünebilir balıkçı ağı projesi TEKNOFEST şampiyonu oldu

TEKNOFEST KKTC: Çevre ve Enerji Teknolojileri Kategorisinde Yenilikçi Balıkçı Ağı Projesi Birinci Oldu

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST KKTC, eski Ercan Havalimanı’nda düzenleniyor. Festival, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 132 paydaş kurumun katılımıyla gerçekleştiriliyor.

TEKNOFEST KKTC’de toplamda 13 farklı alt kategoride 6 teknoloji yarışması düzenlendi. Bu yarışmalara Türkiye dahil 22 ülkeden 47 binden fazla yarışmacı başvurdu. Toplam 1083 yarışmacının oluşturduğu 268 finalist takım arasında kıyasıya bir rekabet yaşandı.

Araştırma Proje Yarışması’nın “Çevre ve Enerji Teknolojileri” kategorisinde birinci olan “PAGİT Spektrum: DEEPNETS” takımı, çözünebilir balıkçı ağı projesiyle dikkat çekti. Türkiye’den Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu takım, danışmanları Mehmet Nuri Öğüt yönetiminde başarılı bir performans sergiledi.

Mikroplastik ve Atık Sorununa Yenilikçi Çözüm

Projenin geliştiricisi Hakan Çevik, denizlerdeki atıklar arasında balıkçı ağlarının büyük bir sorun teşkil ettiğini vurgulayarak, deniz ve okyanus ekosistemlerinin bu atıklar nedeniyle tehlikede olduğunu belirtti. Takımın multidisipliner yaklaşımla oluşturduğu biyobozunur malzemeden tasarlanan balıkçı ağı, su altında 6 ay içerisinde eriyerek doğal bir döngü oluşturuyor.

Bu yenilikçi çözüm sayesinde suların, denizlerin ve okyanusların mikroplastiklerden ve endüstriyel balıkçı ağlarından arındırılması hedefleniyor. Çevik, projenin ekibine duyduğu gururu dile getirirken, rektörleri Prof. Dr. Rana Kibar’ın desteğine teşekkür etti.

Related Posts

“Oval Ofis” satılığa çıktı: 23 milyon dolara Beyaz Saray hayatı

ABD’nin Florida eyaletinde yer alan ve içinde Oval Ofis’in birebir kopyasının bulunduğu ev 23,6 milyon dolara satışa çıkıyor.

MİT Başkanlığı sonrası ilk kez: İbrahim Kalın’dan ‘Sırrı Süreyya Önder’ mesajı

Kalp rahatsızlığı nedeniyle 18 gündür yoğun bakımda tedavi gören TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, yaşamını yitirdi. MİT Başkanı İbrahim Kalın, Önder’in ölümü sonrası ilk kez taziye mesajı yayımladı.

Maldivler Devlet Başkanı, Zelenski’nin “rekorunu kırdı”

Maldivler lideri Muizzu’nun ofisi, Devlet Başkanı’nın 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde bir dünya rekoruna imza attığını ileri sürdü.

Erzurum’da heyelan: Evin çatısına kaya düştü

Erzurum’da meydana gelen heyelan paniğe neden oldu. Bir evin çatı katı duvarı, düşen kaya parçalarının etkisiyle yıkıldı.

ABD’de uçak kazası: Pilot hayatını kaybetti

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde tek motorlu bir uçak nedeni bilinmeyen şekilde düştü. Kazada 1 kişi hayatını kaybetti.

Kırıkkale’de soba faciası: Gazi ile eşi hayatını kaybetti

Kırıkkale’de sobadan sızan karbonmonoksit gazı nedeniyle Celal ve eşi Sündüs Türkoğlu hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir