Asya kıtasında yeni bir devlet: Belucistan bağımsızlığını ilan etti

Beluçlar: İran’ın Kadim Halkı

Beluçlar, İran halkı olan eski bir topluluktur ve güçlü bir etnokültürel kimliğe sahiptir. Bu halk genellikle Pakistan, İran ve Afganistan’da yaşamaktadır.

Geleneksel toprakları büyük ölçüde Pakistan’ın güneybatısında, günümüzde Belucistan eyaletinde bulunan Beluçlar, ülkenin en fakir ve en dışlanmış bölgelerinden biri olan Pakistan’ın toplam yüzölçümünün yaklaşık yüzde 44’ünü oluşturur.

Beluçlar ile Pakistan arasındaki anlaşmazlık, 1948’de Pakistan tarafından ilhak edilen yarı özerk Kalat prenslik devletinin varlığının sona ermesine kadar uzanmaktadır.

Pakistan ordusu tarafından bastırılan silahlı ayaklanmalarla sık sık karşı karşıya kalan Beluçlar, daha fazla özerklik, ekonomik haklar ve kültürel kimliklerinin tanınmasını talep etmektedir.

Belucistan’ın zengin doğal kaynakları, özellikle doğal gaz ve Gwadar limanı, bölgedeki gerginliğin bir başka nedenidir. Bu zenginliklerin yerel halka fayda sağlamadan sömürüldüğü iddia edilmektedir.

Pakistan ve Hindistan arasındaki gerilimin ortasında Belucistan’ın bağımsızlık ilanı, bölgedeki durumu daha da tırmandırabilecek tehlikeli bir gelişmedir. Bu durum, tüm Güney Asya ve ötesi için derin stratejik ve insani sonuçlar doğurabilir.

Related Posts

Ümit Özdağ’dan Mehmet Nuri Ersoy’a sert sözler: ‘Patron Bakan, dinlenme hakkını bile çok görüyor’

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, “Turizm Bakanı’nın aynı zamanda turizm patronu olduğu bir ülkede işçinin kaderi kölelik olmuştur! Bugün turizm işçisine dayatılan bu keyfilik, yarın diğer sektörlere de yayılacak. Amaç, Türk işçisini modern köle haline getirmektir” diyerek turizm işçilerinin 6 gün değil, 10 gün çalışma sonrası hafta tatili hakkını kullanabileceği düzenlemeye tepki gösterdi.

Dev fabrikada korku dolu anlar! Silahlı adam ele geçirdi

Ünlü otomotiv devi Stellantis’in ABD’deki bir fabrikasını silahlı adam ele geçirdi.

Bir aslan vakası da İzmir’de yaşandı: Beklenmedik saldırı canından etti

İzmir’in umutla izlediği küçük bir kurtuluş hikâyesi, beklenmedik bir trajediye dönüştü. Kaçak yollarla getirildiği çiftlikten kurtarıldı, halkın oylarıyla ismi kondu, aylarca tedavi edildi ancak “Pars” adı verilen genç aslan, kendi türünden gelen bir saldırıyla yaşamını yitirdi.

Fethiye’de Sude’yi hayattan koparan kaza

Muğla’nın Fethiye ilçesinde, devrilen motosikletteki Sude Koyuncu öldü, sürücü Soner Kütahya yaralandı.

ABD BM’nin Filistin Özel Raportörüne yaptırım uygulama kararı aldı

Birleşmiş Milletler (BM), ABD’nin BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese’ye yaptırım uygulama kararının tehlikeli bir emsal teşkil ettiğini belirterek, “Özel raportörler ya da herhangi başka bir BM uzmanı veya yetkilisine karşı tek taraflı yaptırımların uygulanması kabul edilemez.” açıklamasını yaptı.

Erdoğan, Avusturya Başbakanı ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avusturya Başbakanı Stocker ile telefonda görüştü.