BM Sözcüsü: Özel Raportörlere Yönelik Yaptırımlar Kabul Edilemez
BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Özel raportörlere ya da herhangi başka bir BM yetkilisine yönelik tek taraflı yaptırımlar kabul edilemez” dedi. Dujarric, Albanese’nin bağımsız bir insan hakları uzmanı olduğunu ve görevlerini BM İnsan Hakları Konseyi’ne bağlı olarak yürüttüğünü hatırlattı.
‘Genel Sekreter’in Yetkisi Yok’
Sözcü Dujarric, özel raportörlerin BM Genel Sekreteri’ne değil, doğrudan İnsan Hakları Konseyi’ne rapor verdiklerini vurguladı. “Genel Sekreter’in bu uzmanların görevlerine müdahale yetkisi bulunmamaktadır” diyen Dujarric, ABD’nin bu adımının BM yapısı içinde ciddi bir sorun teşkil ettiğini belirtti.
ABD’ye Uyarı Verildi
ABD’nin Albanese’yi yaptırım listesine almasının ardından, raportörün BM Genel Merkezi’ne girişiyle ilgili bir sorun bulunmadığını belirten Dujarric, New York’un ev sahibi ülke sıfatıyla BM yetkilileri ve uzmanlarına seyahat kolaylığı sağlama yükümlülüğü bulunduğunu hatırlattı.
“Bu sadece New York için değil, Cenevre ve Viyana gibi diğer BM merkezleri için de geçerli olan ev sahibi ülke anlaşmalarının açık bir gereğidir.”
BM Sözcüsü, birçok ülkenin zaman zaman özel raportörlerin kendi topraklarına girişine izin vermediğini belirterek, “Genel Sekreter Antonio Guterres, BM sistemine seçici yaklaşımın kabul edilemez olduğunu net şekilde vurgulamaktadır. Bu sistem Genel Sekreter tarafından değil, bizzat üye devletlerce kurulmuştur. Katılın, işbirliği yapın.” ifadelerini kullandı.
ABD Neden Yaptırım Uyguluyor?
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Francesca Albanese’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni (UCM), İsrail ve ABD aleyhine adım atmaya teşvik eden açıklamaları nedeniyle yaptırım listesine alındığını açıklamıştı. Washington, Albanese’nin “antisemitik ve İsrail karşıtı” açıklamalarda bulunduğunu öne sürerek, BM’den raportörün görevden alınmasını istemişti.
ABD’nin BM Daimi Temsilciliği, 1 Temmuz’da yaptığı yazılı açıklamada, Albanese’nin söylemlerinin BM’nin itibarına zarar verdiğini savunmuş, BM harekete geçmezse kendilerinin adım atacaklarını belirtmişti.