Google, Energy Dome ile Enerji Depolama Sistemlerinde İş Birliği Yapıyor
Google, İtalya’nın Milano kentinde faaliyet gösteren Energy Dome adlı enerji teknolojileri girişimiyle küresel ölçekte bir ticari anlaşma yapma kararı aldı. Bu iş birliği, teknoloji devi Google’ın uzun vadeli enerji depolama (LDES) sektöründeki ilk yatırımını temsil ediyor. Google, bundan sonra dünya genelindeki veri merkezleri ve diğer operasyonları için Energy Dome’un karbondioksit bataryalarını kullanacak.
Bu yenilikçi bataryalar, özellikle güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının daha etkin bir şekilde kullanılmasını hedefliyor. Günümüzde yaygın olarak kullanılan lityum iyon bataryalar genellikle sadece kısa sürelerde enerji depolayabiliyorlar. Ancak Energy Dome’un geliştirdiği sistem, enerjiyi 8 ila 24 saat arasında depolayarak şebekeye uzun vadeli destek sağlayabiliyor.
Energy Dome’un teknolojisi, kubbe şeklindeki yapı içinde karbondioksit gazını depolamaya dayanıyor. Yenilenebilir enerjinin bol olduğu dönemlerde, bu enerjiyle karbondioksit gazı sıkıştırılıp sıvı hale getiriliyor. Enerji talebi olduğunda ise sıvı gaz genişletilerek basınçlı sıcak bir gaz haline getiriliyor. Bu gaz, türbinleri çalıştırarak elektrik üretiyor ve bu elektrik doğrudan şebekeye iletiliyor.
Bu sistem, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak ve yenilenebilir kaynakların devamlılığını sağlamak adına büyük bir potansiyele sahip. Karbondioksit gazı atık olarak değil, döngüsel bir enerji kaynağı olarak kullanılıyor. Bu da süreci çevresel açıdan daha sürdürülebilir hale getiriyor.
Google’ın 2030 Hedefleri
Bu iş birliği, Google’ın 2030 yılına kadar tüm veri merkezlerini ve operasyonlarını %100 yenilenebilir enerji ile işletme hedefine ulaşma yolunda önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Şirket, enerji altyapısını yalnızca yenilenebilir kaynaklara geçirmekle kalmayıp, bu enerjiyi gerektiğinde depolayarak kullanma konusunu da öncelikleri arasına almış durumda.