ABD, trans bireylerin orduya alınmasını yasakladı

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth’in sunduğu belgeye göre, ABD ordusu artık trans bireylerin silahlı kuvvetlere katılmasına izin vermeyecek ve görevdeki askerler için cinsiyet değişimine yönelik tıbbi prosedürleri durduracak.

Hegseth’in belgesi, Donald Trump’ın Ocak ayında imzaladığı ve trans askerleri doğrudan hedef alan başkanlık kararnamesinin ardından geldi.

Trump, kararnameye ilişkin açıklamasında, “Kendisini kadın olarak tanımlayan bir erkeğin, bir askerin sahip olması gereken tevazu ve fedakarlık anlayışıyla bağdaşmadığını” belirtmişti.

‘ASKERLİĞİN KATI STANDARTLARINI KARŞILAMIYORLAR’

Washington’daki federal mahkemeye sunulan belgede Hegseth, “Derhal yürürlüğe girmek üzere, cinsiyet bunalımı geçmişi olan bireyler için yeni katılımlar askıya alınmıştır” ifadelerine yer verdi.

Savunma Bakanı, aynı zamanda “Tüm planlanmış veya planlanmamış tıbbi işlemler, cinsiyet geçişini onaylayan veya kolaylaştıran tüm prosedürler durdurulmuştur” açıklamasında bulundu.

Hegseth, kararın gerekçesini ise ordunun “yalnızca yetenek ve göreve bağlılık temelinde şekillenen tek bir güç oluşturması gerektiği” sözleriyle savundu.

Savunma Bakanı, “Kimlik siyaseti üzerinden askerlerimizi bölmeye yönelik çabalar gücümüzü zayıflatıyor ve bizi savunmasız hale getiriyor. Bu tür girişimlere müsamaha gösterilmemelidir” dedi.

Hegseth, Trump’ın başkanlık kararnamesine atıfta bulunarak, “Başkan açıkça belirtti… bireyin biyolojik cinsiyetinden farklı bir ‘cinsiyet kimliği’ benimsemesi, askerlik için gereken katı standartları karşılamaz” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte, halihazırda orduda görev yapan trans bireylerin “onur ve saygı çerçevesinde” muamele göreceğini söyledi.

Bu politikanın pratikte nasıl uygulanacağına dair detayların ise Savunma Bakanlığı’nın Personel ve Hazırlık Müsteşarlığı tarafından açıklanacağını belirtti.

BİNLERCE ASKERİ ETKİLEYECEK

Savunma Bakanlığı verilerine göre ABD ordusunda yaklaşık 1,3 milyon aktif görevli asker bulunuyor.

Trans hakları savunucuları, orduda 15 bin kadar trans asker olduğunu iddia etse de, yetkililer bu sayının birkaç bin ile sınırlı olduğunu ifade ediyor.

Gallup tarafından Pazartesi günü yayımlanan bir ankete göre, ABD’lilerin yüzde 58’i trans bireylerin açıkça orduya katılmasını destekliyor. Ancak bu oran, 2019’da yüzde 71 iken zaman içinde düşüş gösterdi.

Trump yönetimi, trans askerlerin görevden alınmasını öngören başkanlık kararnamesine karşı açılan davada, altı askerin mahkeme süreci tamamlanmadan ordudan ihraç edilmemesi yönünde bir talepte bulunulduğunu doğruladı.

Sivil haklar örgütleri, bir kadın askerin kendisini erkek olarak tanımlaması veya ordudan ayrılması gerektiğinin söylendiğini öne sürmesinin ardından yürürlüğün durdurulması için acil bir tedbir kararı talep etti.

Related Posts

İsrail İran’da yeniden nükleer tesis vurdu!

İran medyası geçtiğimiz saatlerde 5 farklı şehirde patlamalar duyulduğunu aktardı. İran hükümeti, Tahran’daki saldırıda birçok İHA düşürdüğünü duyurdu. Öte yandan Tahran’ın yanı sıra İsfahan, Buyin Zehra, Zanjan ve Karaj şehirlerinde de patlamalar …

İran’da internete kısıtlama getirildi

İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından İletişim Bakanlığı ülke genelinde internetin kısıtlandığını, durum normale dönünce kısıtlamanın sonlandırılacağını duyurdu.

İsrail, İran’ın nükleer tesislerine saldırdı | İran dinî lideri Hamaney’den açıklama: Siyonist rejim kendisine acı bir akıbet hazırladı

İsrail, İran’ın nükleer tesislerine saldırdı | İran dinî lideri Hamaney’den açıklama: Siyonist rejim kendisine acı bir akıbet hazırladı

NATO Genel Sekreteri Rutte, ülkelerin savunma harcamalarını ve üretimlerini artırma gerekliliğini yineledi

NATO Genel Sekreteri Rutte, ülkelerin savunma harcamalarını ve üretimlerini artırma gerekliliğini yineledi

İstanbul Pazar günü kışı yaşayacak! Sağanak uyarısı yapıldı

Meteoroloji, hafta sonu için kuzey, iç ve doğu bölgelerde sağanak ve gök gürültülü sağanak uyarısı yaptı. İstanbul’da yarın ve cumartesi günü yağış beklenmezken, pazar günü sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Hava sıcaklığı cuma günü 28, cumartesi 26, pazar günü ise 25-26 derece civarında seyredecek.

İran ile ABD arasındaki nükleer görüşmeler 15 Haziran’da Umman’da devam edecek

İran ile ABD arasındaki nükleer görüşmeler 15 Haziran’da Umman’da devam edecek