ABD’den 175 milyar dolarlık hava savunma sistemi ‘Altın Kubbe’: 4 katmanlı füze kalkanı yolda

T24 Dış Haberler

ABD, ülke topraklarını balistik füze tehditlerine karşı korumak için “Altın Kubbe” adını verdiği yeni bir savunma sistemi üzerinde çalışıyor.

İsrail’in “Demir Kubbe” sisteminden esinlenen ancak kapsamı çok daha geniş olan proje, hem uzaydan hem karadan gelecek saldırılara karşı çok katmanlı bir kalkan oluşturmayı hedefliyor. Pentagon’un öncülüğünde yürütülen bu sistemin, teknoloji devleri ve savunma şirketlerinin iş birliğiyle 2028’e kadar tamamlanması planlanıyor. 

Sunuma göre uzay katmanında, füze tehditlerini tespit edip uzaydan vurabilecek sensörler ve önleyici füzeler yer alacak. Kara tabanlı bölümde ise Orta Batı’da yeni bir füze üssü, mevcut savunma sistemine eklenecek yeni nesil önleyici füzeler, radarlar ile THAAD ve Patriot sistemleri bulunacak. Ayrıca mobil savunma unsurlarının da hızlıca konuşlandırılabilecek şekilde tasarlandığı aktarıldı.

Yetkililer, projenin maliyetinin 175 milyar dolara ulaşabileceğini, ancak kaç füze, radar veya üssün gerekeceğinin henüz net olmadığını söyledi. Kongre, temmuz ayında 25 milyar dolar kaynak ayırırken, Trump yönetimi 2026 bütçesinde 45,3 milyar dolar daha talep etti.

Altın Kubbe’nin, ABD ana karası, Alaska ve Hawaii’yi kapsayan geniş bir alanı koruması planlanıyor.

Projede Lockheed Martin, Northrop Grumman, RTX ve Boeing’in yer aldığı, ancak SpaceX’in adının geçmediği kaydedildi. Pentagon’un, sanayi, üniversiteler ve diğer kurumlarla iş birliği yaptığı; sistemin hâlâ geliştirme aşamasında olduğu vurgulandı.

Sistemin liderliğini, Temmuz 2025’te göreve başlayan Uzay Kuvvetleri Komutan Vekili Orgeneral Michael Guetlein yürütüyor.

Related Posts

Senegal ile Albayrak Grubu’ndan stratejik tarım hamlesi

Son yıllarda gıdada dışa bağımlılık sorunu tarım sektöründe modern yaklaşımları beraberinde getirdi. Bu kapsamda Senegal Başbakanı Ousmane Sonko’nun Türkiye ziyareti kapsamında Albayrak Grubu ile imzalanan stratejik mutabakat zaptı ile Senegal’de traktör montaj tesisinin kurulmasına karar verildi. Modern tarım uygulamalarını yaygınlaştıracak proje, Batı Afrika’nın tarım makineleşmesinde önemli bir dönüm noktası olacak.

Komisyon tutanakları erişime açıldı

TBMM’de kurulan komisyonun tutanakları kamuoyuna açıldı. Sadece MİT, İçişleri Bakanı ve Savunma Bakanı’nın katılıp sunum yaptığı 2. toplantının tutanakları paylaşılmadı.

Bir havayolu daha powerbank’i yasakladı

Ulaştırma Bakanı’nın açıklamalarının ardından bir hava yolu daha uçakta powerbank kullanımını yasakladı.

Ulusal Muhafızlar başkentin göbeğine girdi! Trump ‘Acil durum’ ilan etmişti

ABD Başkanı Trump’ın tüm itirazlara rağmen başkent Washington’da “güvenliği sağlamak”, “suç oranlarını düşürmek” ve “kenti evsizlerden arındırmak” için acil durum ilan etmesinin ardından ulusal muhafızlar kente müdahaleye başladı. Muhafızlar …

Osmaniye yangınından acı haber geldi: Bir ölü bir yaralı

Osmaniye’nin Hasanbeyli ilçesinde çıkan orman yangınından acı bir haber geldi. Alevlere müdahaleye giden arazöz devrildi! Bir işçi hayatını kaybetti, bir işçi yaralandı.

Gazze’de ‘soykırım var’ diyen Grok’a sansür geldi

Elon Musk’ın sahibi olduğu X’in yapay zekası Grok, Gazze’de soykırım olduğunu söylemesi ardından 11 Ağustos’ta kapatıldı, 12 Ağustos’ta açıldı. Açılması ardından Grok, soykırımın kanıtlanmadığını, ancak savaş suçlarının muhtemel olduğunu belirtti.