Beyin Sisine Dikkat! Beyin Sisi Nedir?

İSTANBUL (İGFA) – “Beyin bulanıklığı” bilişsel bozulmaya neden olan bir dizi semptom için kullanılan bir terimdir.Bu, net düşünme, odaklanma, konsantre olma, hatırlama ve dikkat etme yeteneğinizi etkiler. Adı gibi bu belirtiler de zihninizi bulanıklaştırır ve konuşmayı sürdürmek, talimatları dinlemek veya yaptığınız bir şeyin adımlarını hatırlamak gibi rutin görevleri yerine getirmenizi zorlaştırır.

Zihinsel sis olarak da adlandırılan beyin bulanıklığı, bir hastalıktan sonra, bir ilacın yan etkisi olarak (kemoterapi gibi) veya altta yatan bir durumun belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bir sağlık uzmanı, kendinizi daha çok kendiniz gibi hissetmenize yardımcı olmak için beyin bulanıklığına neyin sebep olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.

Beyin sisi nasıl bir duygudur?

Beyin sisi her insanda biraz farklı hissedebilir. Beyin sisi ile aşağıdakileri yaşayabilirsiniz:

Konsantre olma veya odaklanma zorluğu,

Bilinç bulanıklığı, konfüzyon.

Tükenmişlik.

Unutkanlık.

Düşünce zincirinin bozulması.

Zihinsel yorgunluk.

Konuşurken doğru kelimeleri bulamamak

Düşünce sürecinin ve tepki sürecinin yavaşlaması.

Dikkat etmede sorun.

Servikal omurga, kalp atış hızı, sindirim ve solunum hızı da dahil olmak üzere birçok otomatik vücut fonksiyonunu kontrol eden otonom sinir sistemini (ANS) etkiler. Boyun yaralanması ANS dengesini bozabilir ve sıklıkla yorgunluk, baş dönmesi ve bilinç bulanıklığı gibi semptomlarla ortaya çıkan disotonomiye yol açabilir.

1. Bozulmuş Kan ve Beyin Omurilik Sıvısı Akışı

Boyun bölgesindeki sorunlar, beyne giden ve beyinden çıkan kan ve beyin omurilik sıvısı (BOS) akışını bozabilir. Servikal omurgadan geçen vertebral arterler, beyne gerekli oksijen ve besinleri sağlar. Boyundaki yanlış dizilim, fıtıklar, osteoartrit veya travmalar, bu arterleri daraltarak kan akışını azaltabilir ve beyin sisi gibi semptomlara yol açabilir. Benzer şekilde, bozulan BOS akışı kafa içi basıncını artırarak baş ağrılarına ve bilişsel bozukluklara neden olabilir.

2. Sinir Sıkışması ve İltihaplanma

Boyun omurgası sorunları da enflamasyona (yangıya) ve sinir sıkışmasına yol açabilir.Üst servikal omurga, beyin ve vücut arasında bilgi ileten çok sayıda sinir yoluna ev sahipliği yapar. Bu sinirler yanlış hizalama veya zorlanma nedeniyle tahriş olduğunda, sinir sistemi içinde zayıf iletişime yol açabilir ve beyin sisi gibi bilişsel semptomlar olarak ortaya çıkabilir.

3. Otonom Sinir Sistemi Disfonksiyonu

Servikal omurga, kalp hızı, sindirim ve solunum hızı gibi birçok otomatik bedensel işlevi kontrol eden otonom sinir sistemini (ANS) etkiler. Boyun sorunu yaşayan hastalaar ANS dengesini bozarak, genellikle yorgunluk, baş dönmesi ve beyin sisi gibi semptomlarla ortaya çıkan disotonomiye yol açabilir.

4. İnflamatuar Tepkiler ve Sızdıran Bağırsak Sendromu

Boyun yaralanmasının ardından, vücudun iltihabi tepkisi yaralanma bölgesinin ötesine uzanarak beyni etkileyebilir. Ayrıca, boyun sorunları beyinde bağırsak cidarının daha geçirgen hale geldiği sızdıran bağırsak sendromuna katkıda bulunan bir durumu tetikleyebilir. Bu geçirgenlik toksinlerin kan dolaşımına girmesine izin vererek sistemik iltihabı artırır ve potansiyel olarak beyin sisine katkıda bulunur.

Beyin Sisi Tedavisine Bütünsel Yaklaşımlar

Üst Servikal Omurganın Bakımı: Boyun egzersizleri, masaj, paravertebral kaslara İMS uygulanması, postürel düzenlemeler, PRP servikal omurganın yeniden hizalanmasına, kan akışının iyileştirilmesine ve sinir tahrişinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Fizik Tedavi: Belirli egzersizler boyun kaslarını güçlendirebilir, düzgün hareketi geri kazandırabilir ve yangıyı azaltabilir.

Beslenme Desteği: Anti-inflamatuar diyetler ve takviyeler sistemik inflamasyonu azaltmaya ve beyin sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir.

Stres Yönetimi: Farkındalık ve yoga gibi teknikler otonom sinir sistemini dengelemeye ve genel refahı desteklemeye yardımcı olabilir.

Related Posts

Dişlerinizi fırçalarken gördüğünüz kırmızılık, haftalarınızı mahvedebilir

Dişlerinizi fırçalarken fırça kıllarında ya da lavaboda beliren hafif bir kırmızılık, çoğu zaman önemsenmeden geçiliyor. Ancak uzmanlar, bu küçük belirtinin ağız sağlığı açısından ciddi bir tehlikenin habercisi olabileceği konusunda uyarıyor.

Haftada bir yiyenin kalbi bayram eder! Kolesterolü silip süpürüyor, kanı yıkıyor

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Gizli Kalp Problemleri Ani Ölümlere Yol Açabiliyor

Gizli kalp problemleri ölüme neden olabilir Kalbinizi tanıyarak spor yapın BURSA – Halı sahalarda artan ölümlerin ardında gizli kalp problemleri bulunabileceğine dikkat çeken Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji …

Samsun’da 1 Ton 300 Kilo Kaçak Midye Ele Geçirildi

Samsun’da 1 ton 300 kilo kaçak midye ele geçirildi SAMSUN – Samsun’da polis tarafından 1 ton 300 kilo kaçak tütün ele geçirildi. Edinilen bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü ile Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü …

30 saniyede erken ölüm riskini tespit etmenin basit yolu!

Uzun yaşam üzerine çalışmalarıyla tanınan terapist ve yazar Dawn Harper, sağlığınızı değerlendirmenin basit ama etkili bir yolunu öneriyor. Harper’a göre, yalnızca 30 saniyede vücudun dayanıklılığını ve yaşlanma sürecini test etmek mümkün.

Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar, anksiyete, anksiyete ile baş etme yolları ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir