Çatlak derinleşiyor: Ortaya çıkacak yeni okyanus bu ülkeleri sular altında bırakacak

Afrika Kıtası, Yeni Bir Okyanus Oluşturma Sürecinde

Afrika kıtasında, Pangea’nın yaklaşık 230 milyon yıl önce parçalanmasına benzer bir jeolojik süreç yaşanıyor. Bilim insanları, bu sürecin Afrika’da yeni bir okyanusun oluşumuna yol açabileceğini öngörüyor. Bu jeolojik değişim, Kenya, Tanzanya ve Etiyopya’dan geçen ve Afrika kıtasını giderek parçalayan Doğu Afrika Rift Sistemi’nden kaynaklanıyor.

Son 25 milyon yılda, bu sistemdeki çatlaklardan biri genişleyerek iki belirgin tektonik levha oluşturdu: Batıda Nubian Levhası ve doğuda Somali Levhası. Jeologlar, bu iki levha arasındaki çatlağın derinleşmesiyle suyun bu bölgeyi dolduracağını ve iki kara parçası arasında yeni bir okyanusun ortaya çıkacağını tahmin ediyor.

National Geographic’e göre, Somali Levhası’nın Nubian Levhası’ndan uzaklaşmasıyla Afrika kıtasında yeni bir kara parçası oluşabilir. Bu yeni kara parçasının, Madagaskar’a benzer bir yapı sergilemesi bekleniyor. Ayrıca, Hint Okyanusu’nun sularının bu yeni alanı dolduracağı ve şu anki Doğu Afrika Rift Vadisi’nin sular altında kalacağı öngörülüyor. Bu yeni okyanusun, Atlas Okyanusu kadar derin olabileceği belirtiliyor

Afrika’nın parçalanma süreci, kıtanın jeolojik evrimini ve gelecekteki olası senaryoları anlamak açısından bilim dünyasında büyük bir ilgi uyandırıyor. Bu süreç, Somali, Kenya, Tanzanya ve Etiyopya gibi ülkeleri doğrudan etkileyerek, kıtanın jeolojik yapısında köklü değişikliklere yol açabilir. Uzmanlar, bu değişimin bir ila beş milyon yıl içinde tamamlanabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

Nissan’ın dev tedarikçisi iflasın eşiğinde

Dünyanın en büyük otomotiv tedarikçilerinden biri olan Marelli, Amerika Birleşik Devletleri’nde iflas koruması başvurusunda bulundu. Şirketin çöküşüne, pandemi sonrası ekonomik krizler, küresel ticaret savaşları ve elektrikli araçlara geçiş sürecine uyum sağlanamaması neden oldu.

Tinder’dan tartışma taratacak filtreleme

Dünyanın en popüler flört uygulamalarından Tinder, kullanıcılarına yönelik yeni bir özelliği duyurdu. Artık boy tercihi, ödeme yapan üyeler tarafından filtrelenebilecek. Şirketin açıklamasına göre bu yenilik, “eşleşmeleri daha bilinçli hale getirmek …

Dune Awakening erken erişimde rekorları altüst etti

Bilim kurgu evreninin popüler serilerinden Dune’dan ilham alan ve Funcom tarafından geliştirilen Dune Awakening, erken erişim sürecinde gösterdiği başarıyla dikkatleri üzerine çekti. Steam DB istatistiklerine göre, oyun dün tam sürüm lansmanıyla …

Bu bilgisayar insan beyninden yapıldı: Canlı gibi ömrü var

İnsanlık, yapay zeka ile imtihanının henüz başlarındayken; dünyanın diğer tarafında çığır açan bir yeniliğe imza atıldı. Avustralya merkezli Cortical Labs şirketi, insan beyin hücrelerinden geliştirilen dünyanın ilk biyolojik bilgisayarını satışa çıkardı.

Alves Kablo Ampute Futbol Şampiyonlar Ligi’nde finalde

2025 Ampute Futbol Şampiyonlar Ligi’nin yarı finalinde tek Türk temsilcisi Alves Kablo, İtalya’nın Sporting Ampute Futbol takımını 5-1 yenerek finale yükseldi.

Bilim insanları duyurdu: D vitamini yaşlanmayı yavaşlattı

Yeni bir araştırma, D vitamini takviyesinin kromozom uçlarındaki telomerleri koruyarak biyolojik yaşlanmayı yavaşlatabileceğini ortaya koydu. 5 yıl süren çalışmada, D3 vitamini alan katılımcılarda telomer kısalmasının plaseboya göre yüzde 30 daha az olduğu ve bunun yaklaşık 3 yıllık yaşlanma gecikmesine denk geldiği belirlendi.