Çin uzay “sandığını” açıyor: Ay’daki gerçekler ortaya çıkabilir

Çin Uzay Misyonu İle Toplanan Ay Örnekleri Bilim İnsanlarının İncelemesine Açılıyor

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), Chang’e-5 misyonu tarafından Ay’dan toplanan toprak ve kaya örneklerine ABD dahil olmak üzere 6 ülkeden bilim insanlarının erişimine izin vereceğini duyurdu.

NASA’nın finanse ettiği iki ABD kurumu da Ay örneklerine erişim hakkına sahip olacak. CNSA başkanı San Jongde, örneklerin “tüm insanlık için ortak bir hazine” olduğunu vurguladı.

Özellikle Donald Trump’ın Avrupa ve Çin’e yönelik ticaret savaşını başlattığı bir dönemde Çin’in bu adımı atması ve NASA’nın elindeki Ay örneklerine Çinli bilim insanlarının erişimine izin vermemesi tartışmalara yol açtı.

NASA’nın özel olarak yetkilendirilmediği sürece Çin veya Çinli şirketlerle iş yapmasının yasaklandığı 2011 tarihli yasa gereği NASA’nın bu konuda kısıtı bulunuyor.

Chang’e-5 Misyonu ile Getirilen Ay Örnekleri Apollo Örneklerinden Daha Genç

Chang’e-5 misyonu tarafından toplanan Ay örneklerinin, Apollo uzay programı astronotlarınca yarım yüzyıl önce Dünya’ya getirilen örneklerden bir milyar yıl daha genç olduğu tahmin ediliyor. Bu durum, Ay’daki jeolojik süreçler hakkında yeni bilgiler ortaya çıkarabileceği için büyük bilimsel ilgi çekiyor.

Çin’in elinde bulunan Ay örneklerine ABD’deki Brown Üniversitesi ve Stony Brook Üniversitesi ile Fransa, Almanya, Japonya, Pakistan ve İngiltere’deki akademik kurumların erişim sağlayabileceği belirtildi.

Related Posts

Microsoft’tan OneDrive sorununa komik çözüm

Microsoft bir süredir yaşanan OneDrive sorununa çözüm olarak cihazınızı yeniden başlatmayı öneriyor.

Teknolojiyle canlanan köyler! Kırsalda dijital dönüşüm

Kırsal bölgeler, teknoloji ve sürdürülebilirlik odaklı yeniliklerle yeniden şekillendi. Akıllı köy kavramı, kırsal alanlarda yaşam kalitesini artırmak, ekonomik kalkınmayı hızlandırmak ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamak için dijital …

Buzulların altında volkanik sır! Derinliklerindeki gizem:

Antarktika, dünyanın en soğuk ve en gizemli kıtası, bilim insanlarını bir kez daha şaşırtmayı başardı. Yeni bir araştırmada, kıtanın en büyük buzul tabakasının altında aktif bir volkanik sıcaklık kaynağı tespit edildi. Bu keşif, hem küresel iklim …

İnkalar’dan da eski bir tapınak ortaya çıkarıldı

Bolivya’nın dağlık bir bölgesinde, İnkalardan yüzyıllar önce And Dağları’na hükmeden gizemli Tiwanaku uygarlığına ait büyük bir tapınak kalıntısı ortaya çıkarıldı. Yerli halkın “Palaspata” adını verdiği bu yapı, Penn State Üniversitesi’nden arkeolog Jose Capriles liderliğindeki ekip tarafından detaylı olarak incelendi. Tiwanaku’nun merkeziyle arasında yaklaşık 215 kilometre bulunan bu tepe üzerindeki tapınağın, üç büyük ticaret yolunun kesişim noktasında olması nedeniyle stratejik bir konuma sahip olduğu belirtiliyor.

SteamOS’un beklenmeyen taşınabilir konsol başarısı

SteamOS, taşınabilir konsollarda Windows 11’den daha iyi performansa sahip.

iOS 26 ile gelecek yeni özellik her iPhone için sunulmayacak

iOS 26 ile geleceği duyurulan yeni pil modu yeni sürümü destekleyen her iPhone için sunulmayacak.