İzmir’de Hava Kirliliği Uzmanların Dikkat Çektiği Sorunlarla Artıyor
Çevre Mühendisi Odası İzmir Şube Teknik Sorumlusu Selma Akdoğan, hava kirliliği konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kirletici maddelerin uzak mesafelere taşınabildiğini ve yağış veya yer çekimi etkisiyle su, toprak gibi farklı ortamların da kirlenebileceğine vurgu yapan Akdoğan, kentin hava kalitesini olumsuz etkileyen faktörleri şu şekilde sıraladı:
- Plansız yapılaşma
- Yeşil alan kaybı
- Hava koridorlarının yok olması
- Kalitesiz yakıt kullanımı
- Kirletici tesislerin varlığı
- Sanayi tesisleri ve taş ocakları
‘PM10 Değerinin En Yüksek Olduğu Menemen İstasyonu’
DHA tarafından aktarılan habere göre, hava kalitesindeki değişim Türkiye genelinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen ‘Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği’ ile kontrol altında tutuluyor. Selma Akdoğan’a göre İzmir’de PM10 olarak adlandırılan toz partikülleri yıllık ortalama değerleri ulusal sınırın üzerinde seyrediyor. Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Menemen, Ödemiş ve Torbalı istasyonlarında PM10 değeri ulusal sınırı aşmış durumda. DSÖ standartlarına göre en yüksek PM10 değeri 164 günle Menemen, 75 günle Karabağlar ve 64 günle Ödemiş istasyonlarında kaydedilmiş.
Çözüm Yolları Neler Olmalı?
Akdoğan’a göre azot dioksit değerleri de ulusal sınırın üzerinde seyrediyor. Karşıyaka, Konak ve Torbalı istasyonlarında yıllık ortalama azot dioksit değerleri endişe verici seviyede. Kontrolsüz bina yıkımları, kirletici maddelerin ortaya çıkması ve asbest maruziyeti belediyelerin ve ilgili bakanlıkların ortak sorumluluğunda. Denetim süreçlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi, atıkların uygun şekilde bertaraf edilmesi gerekiyor.
(DEMİRÖREN HABER AJANSI)