Kuzey Marmara Otoyolu’na ‘örtülü zam’

CEM YILDIRIM

Kalyon, Kolin, Cengiz ve Limak tarafından işletilen Kuzey Marmara Otoyolu’nda şaibeli bir durum ortaya çıktı. 1 Ocak 2025 itibarıyla otoyolu işleten şirketlere garanti edilen araç geçiş sayısı, 136 milyon adet artırıldı ve Hazine’nin bu şirketlere garanti ettiği toplam araç geçiş sayısı 344 milyon adede yükseldi. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise durumu “Bu bir soygundur” diyerek eleştirdi.

Yavuzyılmaz’a göre, otoyoldaki araç geçiş sayısının bu şekilde artırılması aslında vatandaşa yapılan yüzde 65 oranındaki gizli bir zamdır. Türkiye’deki tüm otomobiller sırayla Kuzey Marmara Otoyolu’ndan 22 kez geçse bile, 2025 yılı için garanti edilen toplam araç geçiş sayısının tutturulması imkansızdır.

Kuzey Marmara Otoyolu’nda araç geçiş ücretlerinde bir artış olmamasına rağmen, 1 Ocak 2025 itibarıyla Hazine’nin Kalyon, Kolin, Cengiz ve Limak’a garanti ettiği araç geçiş sayısı 136 milyon adet artırıldı. Böylece, 2025 yılı için şirketlere garanti edilen araç sayısı 344 milyon adede çıktı.

İlk sözleşmede Avrupa ve Anadolu Otoyolları için garanti edilen yıllık araç sayısı 208 milyon 50 bin adet iken, 2025 yılı için belirlenen garanti araç sayısı ise 344 milyon 786 bin 665 adede yükseltildi. İlave edilen garanti araç sayısı 136 milyon 736 bin 665 olurken, Hazinenin şirketlere garanti ettiği araç sayısındaki artış oranı yüzde 65 olarak hesaplandı.

Dikkat çeken bir diğer nokta ise, bu otoyola garanti veren bürokratların da ödüllendirilmesi. Ulaştırma eski Bakanı Cahit Turhan, görevdeyken bu otoyola ek araç geçiş garantisi verdi ve görevden ayrıldıktan sonra otoyolu işleten şirkette CEO olarak işe alındı. Turhan’a aylık 1 milyon lira maaşla CEO’lik görevi verildi.

Related Posts

Türkiye’yi ‘ticaret omurgası’haline getirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor’un deniz yoluna göre iki kat daha hızlı, hava yoluna göre de dört kat daha ekonomik olduğunu belirterek, “Türkiye, 21 ülkeye doğrudan bağlanan ticaret omurgası haline geliyor” dedi.

Çanakkale’nin çay bardağına sığmayan kirazları yurt dışına gönderiliyor

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde üreticiler, “Lapseki devi” olarak bilinen kirazı ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Yeniçağ Gazetesi: Emekliler sadaka değil insanca yaşam istiyor!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… EMEKLİLER SADAKA DEĞİL İNSANCA YAŞAM İSTİYOR! Temel gıda ürünlerini almakta zorlanan, sağlık hizmetine ulaşmakta sıkıntı yaşayan, torununa harçlık veremeyen emekliler …

Merkez Bankası ve hükümet arasında enflasyon krizi büyüyor

Kazakistan Parlamentosu’nda bugün düzenlenen ortak oturumda, vekiller ile Merkez Bankası Başkanı arasında ülke ekonomisinin en yakıcı sorunlarından biri olan enflasyon üzerine kritik bir tartışma yaşandı. Milletvekili Bakıtcan Bazarbek, Merkez …

Borsa güne yükselişle başladı; sektörde en çok kazandıran ve kaybettiren endeksler neler oldu?

Borsa güne yükselişle başladı; sektörde en çok kazandıran ve kaybettiren endeksler neler oldu?

Kamu işçileri için yeni zam teklifi geliyor: Tarih verildi

Kamudaki 600 bine yakın işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde kritik bir aşamaya gelindi. TÜHİS, ilk teklifin ardından ikinci zam teklifini yarın saat 14.00’te TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ temsilcilerine sunacak.