Netanyahu ve Zamir karşı karşıya: Kabine toplantısındaki kavga basına sızdı

Genelkurmay Başkanı Zamir, Gazze Tahliye Planına Karşı Çıktı

The Times of Israel’in aktardığı bilgilere göre, Genelkurmay Başkanı Zamir, kabinede gündeme gelen Gazze’nin kuzeyini kuşatma altına alma ve Filistinlilerin zorla güney bölgelere tahliye edilmesi planına karşı çıktı. Zamir’in, bu öneri karşısında “inanamadığını” ifade ettiği öne sürüldü.

Aşırı Sağcı Bakanlar Zamir’i Eleştirdi

Söz konusu tartışmanın, perşembe gecesi düzenlenen kabine toplantısında yaşandığı bildirildi. Zamir, toplantıda sivillerin zorla yerinden edilmesi ve Gazze’nin kuzeyinde uygulanması planlanan kuşatma hakkında ciddi şüphelerini dile getirdi.

Kapalı kapılar ardında gerçekleşen görüşmeye ilişkin detaylar Kanal 12 ve Ynet tarafından aktarılırken, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ile Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in, Genelkurmay Başkanı’nı emirlere uymamakla suçladığı belirtildi. İki bakan ayrıca, Zamir’in Gazze’de çıkmaza neden olduğunu savundu.

Eleştirilere karşılık veren Zamir, “Sürekli Gazze Şeridi’nde çıkmaz olduğunu söylüyorsunuz. Orada bir çıkmaz yok. Bize ne görev verdiyseniz tam olarak onu yapıyoruz. Sanırım insanlar hakkımızda neler söylediklerini, sözde görevimizi yapmadığımızın söylendiğini izliyor. Askerlerin savaşta öldüğünün size hatırlatılmasına kesinlikle ihtiyacınız yok” dedi.

Zamir’den Uyarı: ‘2 Milyon İnsanı Kim Yönetecek?’

Toplantı sırasında tansiyonun daha da yükselmesine neden olan sorulardan biri de Genelkurmay Başkanı Zamir’den geldi. Zamir, “Gazze’de askeri bir hükümet mi istiyorsunuz? 2 milyon insanı kim yönetecek?” diyerek hükümetin niyetini sorguladı.

Bu çıkışa öfkelenen Netanyahu’nun Zamir’e bağırarak, “İsrail Savunma Kuvvetleri ve İsrail devleti… Askeri bir hükümet istemiyorum. (Gazzelilerin) geniş bir sivil alana gönderilmesini istiyorum. Hiçbir şekilde Hamas’ı geride bırakmaya istekli değilim” dediği belirtildi.

Netanyahu ayrıca, bu planın uygulanmaması halinde tüm Gazze Şeridi’nin işgal edilmesi gibi bir alternatifin gündeme geleceğini, bunun ise rehinelere zarar verme riskini doğuracağını ifade etti. Rehinelerin hayatını tehlikeye atmak istemediğini ve buna hazırlıklı olmadığını da sözlerine ekledi.

Genelkurmay Başkanı Zamir ise, tahliye planının Gazze’de büyük bir kontrol kaybına yol açabileceği uyarısında bulundu. Zamir, “Bu konuda konuşmamız lazım. Bu konuda uzlaşmadık. Aç ve öfkeli olan bu insanları kontrol etmek, kontrol kaybına yol açar. Bu kontrol kaybının bir sonucu olarak da İsrail ordusuna karşı dururlar” dedi.

Tartışmanın sonunda Netanyahu’nun, “Bir tahliye planı hazırlayın… Washington’dan döndüğümde bunu görmek istiyorum” diyerek talimat verdiği aktarıldı.

Öte yandan, Netanyahu’nun ABD Başkanı Donald Trump ile 7 Temmuz Pazartesi günü ABD’de bir görüşme yapması bekleniyor.

Related Posts

Ümit Özdağ’dan Mehmet Nuri Ersoy’a sert sözler: ‘Patron Bakan, dinlenme hakkını bile çok görüyor’

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, “Turizm Bakanı’nın aynı zamanda turizm patronu olduğu bir ülkede işçinin kaderi kölelik olmuştur! Bugün turizm işçisine dayatılan bu keyfilik, yarın diğer sektörlere de yayılacak. Amaç, Türk işçisini modern köle haline getirmektir” diyerek turizm işçilerinin 6 gün değil, 10 gün çalışma sonrası hafta tatili hakkını kullanabileceği düzenlemeye tepki gösterdi.

Dev fabrikada korku dolu anlar! Silahlı adam ele geçirdi

Ünlü otomotiv devi Stellantis’in ABD’deki bir fabrikasını silahlı adam ele geçirdi.

Bir aslan vakası da İzmir’de yaşandı: Beklenmedik saldırı canından etti

İzmir’in umutla izlediği küçük bir kurtuluş hikâyesi, beklenmedik bir trajediye dönüştü. Kaçak yollarla getirildiği çiftlikten kurtarıldı, halkın oylarıyla ismi kondu, aylarca tedavi edildi ancak “Pars” adı verilen genç aslan, kendi türünden gelen bir saldırıyla yaşamını yitirdi.

Fethiye’de Sude’yi hayattan koparan kaza

Muğla’nın Fethiye ilçesinde, devrilen motosikletteki Sude Koyuncu öldü, sürücü Soner Kütahya yaralandı.

ABD BM’nin Filistin Özel Raportörüne yaptırım uygulama kararı aldı

Birleşmiş Milletler (BM), ABD’nin BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese’ye yaptırım uygulama kararının tehlikeli bir emsal teşkil ettiğini belirterek, “Özel raportörler ya da herhangi başka bir BM uzmanı veya yetkilisine karşı tek taraflı yaptırımların uygulanması kabul edilemez.” açıklamasını yaptı.

Erdoğan, Avusturya Başbakanı ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avusturya Başbakanı Stocker ile telefonda görüştü.