Ozan Bingöl yazdı: Çiftçi bütçeden 3.5 trilyon alacaklı

Tarım Sektöründe Devam Eden Zirai Don Felaketi ve Çiftçilerin Yaşadığı Zorluklar

OZAN BİNGÖL

Son günlerde, tarihin en büyük zirai don felaketi nedeniyle çiftçilerimiz büyük mali kayıplarla karşı karşıya kalmaktadır. Uzun zamandır gereken desteği alamayan çiftçilerimizin, toprağa olan güvenini kaybetmemesi için desteklenmeye ihtiyaçları vardır. Bu dönemde, çiftçilerin geçmişten kalan desteklerinin ödenmesi ve gıda enflasyonu gibi sorunların çözümü için adımlar atılması hayati önem taşımaktadır.

Yapılan hesaplamalara göre, 2006-2024 döneminde tarım kesimi devletten 3,5 trilyon lira alacaklı durumdadır. Bu rakam, tarım sektörüne verilen önemin ve desteklerin yetersizliğinin bir göstergesidir.

Türkiye’de Nüfus Artarken Tarım Alanları Azalıyor

Türkiye’nin nüfusu her yıl artarken, ekilen tarım alanları giderek azalmaktadır. Bu durum, ülkenin temel gıda ürünlerinde dışa bağımlılığını ve yanlış tarım politikalarının sonuçlarını ortaya koymaktadır.

Ülke genelinde tarım alanlarının 2001-2023 döneminde %8,3 oranında küçüldüğü belirlenmiştir. Bu dönemde kişi başına düşen tarım alanı 0,40 hektardan 0,28 hektara kadar düşmüştür.

Tarım Destekleri Milli Gelirin Yüzde Birinden Az Olamaz

5488 sayılı Tarım Kanunu, tarımsal desteklerin milli gelirin en az yüzde biri kadar olması gerektiğini belirtmektedir. Ancak, yıllar içinde verilen tarımsal destekler, bu hedefin çok gerisinde kalmıştır.

2006 yılından bu yana çiftçiye verilmesi gereken tarımsal desteklerin, mevzuatta belirtilen yüzde birlik tutarın çok altında kaldığı ve çiftçilerin zor durumda bırakıldığı görülmektedir.

Çiftçiler Devletten Hak Ettikleri Desteği Almalıdır

2006-2024 döneminde eksik ödenen tarımsal desteklerin çiftçilere ciddi bir borç yüklediği açık bir şekilde ortadadır. Bu desteklerin gecikmeden ödenmesi ve çiftçilere gereken desteğin sağlanması, sektörün sürdürülebilirliği için önem arz etmektedir.

Çiftçilere doğru destekler yapılmadığı sürece tarımsal üretimde ve gıda arzında sorunlar devam edecek ve çiftçilerin yaşadığı zorluklar artmaya devam edecektir.

Faiz Harcamaları Tarıma Yeterince Destek Olmamakta

Gıda arz güvenliğinin öncelikli olduğu bir dönemde tarıma yapılan desteklerin yetersiz kalması, ekonomik anlamda çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları artırmaktadır. Faiz harcamalarının tarımsal desteklerin çok üstünde olması, sektörün gelişmesi ve çiftçilerin desteklenmesine engel teşkil etmektedir.

Related Posts

KKM’de azalış devam etti

KKM’de azalış devam etti

Bakan Bayraktar’dan doğal gaz açıklaması: İran’dan sevkiyat devam edecek mi?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin doğal gazda ana tedarikçilerinden İran’ın gaz sevkiyatına devam ettiğini bildirdi.

KKM’de düşüş devam ediyor: Toplam mevduatın payı yüzde 2,5’i oldu

Kur korumalı mevduatın Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarından çıkış geçen hafta 5 milyar 194 milyon lira azalarak 566 milyar 321 milyon liraya düştü.

Faturalara zam gelecek mi? Bakan Bayraktar’dan doğalgaz açıklaması

İsrail-İran gerilimi küresel piyasalarda belirsizlik yaratırken, petrol fiyatları da bir anda fırladı. Petroldeki artış Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına yansırken, yeni zamların olup olmayacağı endişesi hakim. Bir diğer endişle ise doğalgaz ile …

e-Nabız’da yeni dönem! Sistem değişti

Sağlık Bakanlığı’nın dijital sağlık platformu e-Nabız’a, yeni güncelleme ile ‘Biyometrik Giriş’, ‘Karekod’ uygulaması ile ilaç satın alma gibi birçok yeni özellik getirildi. e-Nabız’da kullanıcı sayısı da 78,5 milyona ulaştı.

Ula sarımsağında hasat başladı

Muğla’nın Ula ilçesinde coğrafi işaret tescilli sarımsağın hasadına başlandı.