Rahim ağzı kanseri sadece kadınları etkilemiyor, erkekler de aşılanmalı

Rahim Ağzı Kanseri: Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Rahim ağzı kanseri, Türkiye’de kadınların beşinci sıradaki ölüm nedenleri arasında yer alırken, dünya genelinde ise dördüncü sıradadır. Prof. Dr. Sibel Özler, bu önlenebilir hastalığın erken teşhisle önlenebileceğini vurguluyor. Özler, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ulusal tarama programıyla, 30 ile 65 yaş arasındaki kadınların her 5 yılda bir Pap Smear testiyle tarandığını ve bu testin HPV genotiplemesiyle birlikte yapıldığını belirtiyor.

Prof. Dr. Özler’a göre, rahim ağzı kanserinin en yaygın nedeni olan HPV virüsüne karşı etkili bir aşı bulunmaktadır. 2006 yılında onaylanan bu aşı, 9 ile 65 yaş arasındaki her kadına uygulanabilir. Ayrıca, kız çocuklarına 9 ile 65 yaş arasında toplamda 2 doz, kadınlara ise 15 ile 65 yaş arasında toplamda 3 doz aşı yapılmalıdır. Bu aşı, rahim ağzı hastalıklarına karşı yüzde 99,9 koruma sağlamaktadır.

RAHİM AĞZI KANSERİ CİNSELER ARASINDA KISITLI DEĞİL

Prof. Dr. Sibel Özler, rahim ağzı kanserinin sadece kadınları değil, aynı zamanda vajina, anal kanser ve erkeklerde penis kanserine de neden olabileceğine dikkat çekiyor. Bu sebeple erkeklerin de aşılanması gerektiğini belirten Özler, dünya ve Türkiye’de aşılama prosedürlerinin erkekleri de içerdiğini vurguluyor. Ayrıca, cinsel ilişki sonrası kanamaların, rahim ağzı kanseri belirtilerinden biri olduğunu ve bu durumlarda hemen Pap Smear testi yaptırılması gerektiğini hatırlatıyor.

KADINLAR SAĞLIK KONTROLLERİNİ İHMAL ETMEMELİ

Prof. Dr. Özler, rahim ağzı kanserine bağlı ölüm oranlarının yüksek olduğuna dikkat çekerek, her 7 tanı konulan kadından 4’ünün tedaviye başlamadığı takdirde 1 yıl içinde hayatını kaybettiğini öne sürüyor. Bu yüzden, her kadının düzenli sağlık kontrollerini yaptırması gerektiğini vurguluyor. Özellikle ilk cinsel ilişkiden sonra yaklaşık 3 yıl içinde, rahim ağzı kanseri için tarama testi ve Pap Smear testine başlanması gerektiğini belirtiyor. 21 ile 65 yaş arasındaki kadınların da her 5 yılda bir HPV genotiplemesi ve Pap Smear testi yaptırması gerektiğini söylüyor. Eğer HPV testi yapılmazsa, her 3 yılda bir Pap Smear testi yaptırılmasının uygun olduğunu ekliyor.

Related Posts

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu. 

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan Yanık Merkezi Açıklaması

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 29 Mayıs 2025 Perşembe günü, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”ne katılım gösterdi.

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Böbrek hastalıklarının nedenlerinden biri sezaryen olabilir

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Böbrek hastalıklarının nedenlerinden biri sezaryen olabilir

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.