Trump’ın tarifeleri durdurma kararı sonrası Avrupa borsaları pozitif başladı

Avrupa Borsaları Artışta: Trump Ek Tarifelere Ara Verdi

Avrupa borsaları, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin dışındaki ticaret ortakları için ek tarifeleri 90 gün boyunca durdurma kararının etkisiyle yükselişte.

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi, yüzde 7’lik artışla 502,52 puana yükseldi. Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 7,3, İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise yüzde 5,5 değer kazandı.

Diğer yandan, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 7,3, İspanya’da IBEX 35 endeksi yüzde 6,7 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 6,7 oranında artış gösterdi.

Trump, Diğer Ülkeler İçin Tarifeleri Durdurdu

Trump’ın Çin haricindeki ticaret ortakları için ek tarifeleri durdurma kararı, küresel piyasalarda risk iştahını artırdı ve olumlu bir hava oluşturdu. Bu gelişme, yatırımcıları da rahatlattı.

Korku Endeksi Düştü

VIX Endeksi olarak bilinen “korku endeksi”, Trump’ın açıklamalarının ardından yüzde 35’in üzerinde bir düşüşle 33,62 seviyesine geriledi.

Trump’ın karşılıklılık esaslı tarifelere ara verme kararı, Avrupa borsalarında dün görülen olumsuz havayı tersine çevirdi. Trump’ın açıklamaları sonrası AB yetkililerinin alacakları önlemler yakından izleniyor.

AB, ABD’ye Karşı Önlemler Alıyor

AB ülkeleri, ABD’nin çelik ve alüminyum ürünlerine uyguladığı tarifelere karşılık önlemler almaya hazırlanıyor. AB, ABD gümrük vergilerini haksız ve zararlı olarak değerlendiriyor ve karşı önlemleri 15 Nisan’dan itibaren yürürlüğe koyacak.

Analistler, AB’nin alacağı karşı önlemlerin karşılıklılık ilkesine dayanmadığını belirtirken, bu önlemlerin geri çekilip çekilmeyeceği konusunda belirsizlik olduğunu ifade ediyor.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Trump’ın kararını olumlu karşılayarak, global ekonominin istikrarının sağlanması için ticaretin öngörülebilir olması gerektiğini vurguladı.

Günün geri kalanında, ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haftalık işsizlik maaşı başvuruları, yıllık ortalama saatlik kazançlar ve federal bütçe dengesi takip edilecek.

Related Posts

Borsa son 2 yılın en hızlı günlük yükselişini yaşadı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 değer kazanarak 2023’ten bu yana en hızlı günlük yükselişini yaşadı. Borsa İstanbul, 30 Haziran’da günü 9.948,51 puandan tamamladı.

Türkiye’yi ‘ticaret omurgası’haline getirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor’un deniz yoluna göre iki kat daha hızlı, hava yoluna göre de dört kat daha ekonomik olduğunu belirterek, “Türkiye, 21 ülkeye doğrudan bağlanan ticaret omurgası haline geliyor” dedi.

Çanakkale’nin çay bardağına sığmayan kirazları yurt dışına gönderiliyor

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde üreticiler, “Lapseki devi” olarak bilinen kirazı ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Yeniçağ Gazetesi: Emekliler sadaka değil insanca yaşam istiyor!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… EMEKLİLER SADAKA DEĞİL İNSANCA YAŞAM İSTİYOR! Temel gıda ürünlerini almakta zorlanan, sağlık hizmetine ulaşmakta sıkıntı yaşayan, torununa harçlık veremeyen emekliler …

Merkez Bankası ve hükümet arasında enflasyon krizi büyüyor

Kazakistan Parlamentosu’nda bugün düzenlenen ortak oturumda, vekiller ile Merkez Bankası Başkanı arasında ülke ekonomisinin en yakıcı sorunlarından biri olan enflasyon üzerine kritik bir tartışma yaşandı. Milletvekili Bakıtcan Bazarbek, Merkez …

Borsa güne yükselişle başladı; sektörde en çok kazandıran ve kaybettiren endeksler neler oldu?

Borsa güne yükselişle başladı; sektörde en çok kazandıran ve kaybettiren endeksler neler oldu?