Türkiye dudakları boyadı! Bakın en çok hangi ülke aldı!

Kozmetik Sektöründe Ruj İhracatında Artış Devam Ediyor

Türkiye’nin dikkat çeken ihracat kalemlerinden biri olan kozmetik sektöründe ruj ihracatı hızla yükseliyor. Son verilere göre, 2024 yılında ruj ihracatı bir önceki yıla göre %17,2 artarak rekor bir seviyeye ulaştı. Yalnızca bu yılın ilk iki ayında ise 6,7 milyon dolarlık ruj ihraç edildi.

2020-2024 döneminde Türkiye, toplamda 131 milyon dolarlık ruj ihraç ederek sektörde önemli bir oyuncu haline geldi. Bu yılın başlarında da ihracat performansı oldukça olumlu seyrediyor. 2025’in ilk iki ayında 6,7 milyon dolarlık ruj ihraç edilirken, Dünya’nın haberine göre, Türk rujlarına en büyük talep ABD, Irak ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden geliyor.

Sektörde faaliyet gösteren şirketler, kalite standartlarına büyük önem veriyor ve uluslararası standartlara uygun olarak üretim yapıyor. Bu sayede Türk kozmetik ürünleri dünya çapında tercih edilen ürünler arasında yer alıyor.

Pandemi Döneminde Artan Talep

Covid-19 salgını döneminde kozmetik ürünlerine olan talep düşmüş olsa da, salgın sonrasında kadınların güzellik rutinlerine geri dönmesiyle rujlara olan ilgi tekrar arttı. Bu da Türkiye’nin ruj ihracatındaki ivmeyi destekledi.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin 2020’de 22,9 milyon dolar olan ruj ihracatı, 2021’de 19,3 milyon dolara gerilemişti. Ancak sonrasında yaşanan artış trendi ile 2022’de 22,7 milyon dolarlık ihracata, 2023’te ise %34,5 artışla 30,5 milyon dolarlık ihracata ulaşıldı.

Türkiye’nin geçtiğimiz 5 yılda ABD’ye yapılan ruj ihracatı oldukça dikkat çekerken, 2024 ve 2025’in başındaki verilere göre Suudi Arabistan’a olan ihracat da önemli bir ivme kazanmış durumda. Geçen yıl Suudi Arabistan’a 5 milyon 182 bin 627 dolarlık ruj ihracatı yapılırken, bu yılın başlarında yapılan 1 milyon 376 bin 814 dolarlık ihracatla birlikte toplamda 6 milyon 559 bin 441 dolarlık ruj satışı gerçekleştirildi.

Irak ise ruj ihracatında Suudi Arabistan’dan sonra en fazla talep gören ülkelerden biri konumunda bulunuyor.

Related Posts

Doğurganlık Hızı Düşüyor

Çocuk üretimi tüketim aracı haline geldi, doğurganlık hızı 2023’te 1,48’e geriledi.

Türk Telekom’a 25 yıl süre verildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Telekom’un sabit hatlara yönelik imtiyaz sözleşmesinin 25 yıl daha uzatılacağını açıkladı. Uzatma işlemi, mevcut sözleşmenin sona ereceği Şubat 2026’dan önce tamamlanacak. Yenilenecek sözleşmeye …

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.

Trump, Powell’ı görevden alabileceği gerekçeyi açıkladı!

ABD Başkanı Trump ile Fed Başkanı Powell arasındaki faiz indirimi tartışması alevlendi. Trump, Powell’ı kongreyi yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle görevden alabileceğini belirtti.