Uluslararası kamuoyundan İmamoğlu eylemlerine polis müdahalesine tepki

İmamoğlu’nun Tutuklanması Uluslararası Tepkilere Yol Açtı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ve sonrasında yaşanan eylemlere karşı polis müdahalesi, birçok ülkenin dışişleri bakanlıkları, sivil toplum kuruluşları ve önde gelen isimlerinden tepki aldı.

Almanya ve Fransa Tepki Gösterdi

Almanya Dışişleri Bakanı Annaleana Baerbock, Türkiye’nin AB’ye giriş süreciyle ilgili olarak, ”Geleceğini AB’de gören bir ülkede hukukun üstünlüğü esastır” şeklinde açıklamalarda bulundu. Benzer şekilde Fransa Dışişleri Bakanlığı, ”Muhalefetin seçilmiş üyelerinin haklarına saygı gösterilmesi ve gösteri ile ifade özgürlüğü hukukun üstünlüğünün temel taşlarıdır” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Özel Raportörü Mary Lawlor, yapılan eylemlerle ilgili olarak, ”İnsan haklarını ve toplanma özgürlüğünü savunmak, uluslararası insan hakları hukuku kapsamında korunmaktadır” açıklamasını yaptı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ise İmamoğlu’nun tutuklanmasının İstanbul seçmenlerinin haklarının ihlali olduğunu belirtti.

Uluslararası Tepkiler

Almanya Dışişleri Bakanı Annaleana Baerbock, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde hukukun üstünlüğüne saygı duyulması gerektiğini vurgulayarak, ”Siyasi rakiplerin yeri ne hapishane ne de mahkemelerdir. Geleceğini AB’de gören bir ülkede hukukun üstünlüğü esastır” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ”İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ve diğer birçok tanınmış ismin tutuklanması demokrasiye yönelik ciddi bir saldırıdır. Muhalefetin seçilmiş üyelerinin haklarına saygı gösterilmesi ve gösteri ve ifade özgürlüğü hukukun üstünlüğünün temel taşlarıdır” denildi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Özel Raportörü Mary Lawlor, gözaltına alınan protestocuları savunan insan hakları avukatlarının tutuklanmasına ilişkin endişelerini dile getirdi.

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü de Türkiye’de yaşananları eleştirerek, ”Türkiye’de demokrasi için karanlık bir dönem. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen gözaltı kararı, adalet sisteminin demokratik süreci iptal etmek üzere silah olarak kullanılmasının son örneğidir. İmamoğlu’nun tutuklanması milyonlarca İstanbul seçmeninin haklarını ihlal etmektedir” ifadelerini kullandı.

Alman politikacı ve İttifak 90/Yeşiller Partisi’nin Eş Başkanı Britta Hasselmann, Türkiye’de yaşananların demokrasi ve hukukun üstünlüğü açısından ciddi bir gerileme olduğunu belirtti.

ABD’nin Maryland eyaleti Senatörü Chris Von Hollen ise, ”Trump’ın ‘harika bir lider’ olarak tanımladığı Erdoğan, Türkiye’yi tam bir otokrasiye doğru iterken başlıca siyasi rakibini de iktidara taşıdı. Dünyanın dört bir yanında, diktatör yöneticilerin demokrasiyi baltalamasına göz yumamayız” dedi.

Related Posts

Ünlü içecek acilen raflardan kaldırılıyor: Kutularında patlama riski ortaya çıktı

ABD’de ünlü bir içecek markası, aşırı basınç nedeniyle patlama riski taşıyan on binlerce kutu ürünü piyasadan çekme kararı aldı. Raflardan acilen kaldırılan kokteyl, tüm ülkede satılmıştı…

İzmir’de yangın felaketi: Alevler evlere dayandı

İzmir’in Menderes ve Seferihisar ilçeleri arasında çıkan orman yangınına müdahale 3’ncü gününde sürüyor. Yangında Atatürk ve Cumhuriyet mahalleleri ile 4 köy tahliye edildi.

Kamyonetin kasasındaki jeneratör bir anda patladı! Tamirci alevler içinde kaldı

Nevşehir’in Kaymaklı beldesinde 21 Haziran’da yaşanan olayda, bisiklet tamircisi Yılmaz T., kamyonet kasasında tamir ettiği jeneratörün yakıt deposunun patlaması sonucu alevler içinde kaldı.

Sel, toprak kayması, çatı çökmesi: 57 kişi hayatını kaybetti

Pakistan’da haziran ayının ortasından bu yana etkili olan muson yağışlarının yol açtığı sel, toprak kayması ve çatı çökmesi gibi olaylar nedeniyle 57 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. ULUSAL AFET YÖNETİM AJANSI AÇIKLAMA YAPTI Ulusal Afet …

Ambulansa yol vermedi, 3 bin 160 lira ceza yedi

Konya’da hasta ihbarına giden ambulansa yol vermeyen aracın sürücüsüne 3 bin 160 lira ceza uygulandı. Ceza, Karayolları Trafik Kanunu’nun “geçiş üstünlüğüne sahip araca yol vermemek” ve “aksine bir işaret bulunmadıkça en sol şeridi sürekli işgal etmek” maddeleri uyarınca uygulandı.

İsrail basını, Suriye ile 2025’in sonuna kadar barış anlaşması imzalanacağını iddia etti

İsrail basını, Tel Aviv ile Şam yönetimleri arasında 2025 yılının sonuna kadar bir barış anlaşması imzalanacağını öne sürdü.