Tatiller kısaldı, harcama azaldı

Pandemi sonrası hızlı bir toparlanma ile ziyaretçi sayısı ve gelirlerde her yıl yeni rekorlara imza atan turizm sektörü 2024 yılını, gelirlerini yüzde 8.3’lük artışla 61.1 milyar dolara, ziyaretçi sayısını ise yüzde 9’luk artışla 62.2 milyon kişiye taşıyarak, yeni bir rekorla kapattı. 2024’ü yüzde 57.13’lük enflasyonla kapatan sektörde, artan fiyatların etkisi tatil süreleri ve ortalama harcamalar üzerinde de görüldü.

2023 yılında Türkiye’ye gelen bir turistin ortalama 11.3 gece olan tatil süresi, 2024 yılında 10.7 geceye inerken, ziyaretçi başına ortalama harcama ise 979 dolardan 972 dolara indi. Kısalan tatil süresine karşılık gecelik ortalama harcamalar ise geçen yıla göre 5 dolar artarak 97 dolara çıktı.

GİYİME 6.1 MİLYAR DOLAR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son çeyrek ve yıllıklandırılmış turizm istatistiklerine göre, ziyaretçilerden elde edilen bu yılki gelirin 43.9 milyar dolarını kişisel harcamalar, 17.4 milyar dolarını ise paket tur harcamaları oluştururken, geçen yıla oranla paket tur harcamalarında yüzde 31’lik bir artış görüldü. Geçen yıl tartışma konusu olan ve Türkiye için pahalı eleştirisi yapılan restoranlarda turist harcaması 11.7 milyar dolar olurken gelen turist, giyim ve ayakkabı alışverişine 6.1 milyar dolar harcadı.

Bu verilerle turizm gelirlerinin yüzde 28.8’i paket turdan, yüzde 19.4’ü yeme içmeden, yüzde 12.5’i ise uluslararası ulaştırma harcamalarından elde edildi. Turistlerin ana geliş amacı yüzde 64.9 ile gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler olurken, gurbetçi vatandaşların ana geliş amacı ise yüzde 69.6 ile akraba ve arkadaş ziyareti oldu.

Yabancı 97, gurbetçi 63 dolara tatil yaptı

Yıllık olarak geceleme yapanların gecelik ortalama harcaması 97 dolar olurken, yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması 63 dolar oldu. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları içinde vize zorluğu ve döviz kuru tartışmalarının öne çıktığı 2024’te yurt dışına çıkanların sayısında sınırlı bir artış olurken harcamalar ise düştü. Yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı 2024 yılında yüzde 2.9 artarak 11.3 kişi olurken, ortalama harcama ise 762 dolardan 680 dolara düştü.

Related Posts

Borsa son 2 yılın en hızlı günlük yükselişini yaşadı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 değer kazanarak 2023’ten bu yana en hızlı günlük yükselişini yaşadı. Borsa İstanbul, 30 Haziran’da günü 9.948,51 puandan tamamladı.

Türkiye’yi ‘ticaret omurgası’haline getirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor’un deniz yoluna göre iki kat daha hızlı, hava yoluna göre de dört kat daha ekonomik olduğunu belirterek, “Türkiye, 21 ülkeye doğrudan bağlanan ticaret omurgası haline geliyor” dedi.

Çanakkale’nin çay bardağına sığmayan kirazları yurt dışına gönderiliyor

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde üreticiler, “Lapseki devi” olarak bilinen kirazı ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Yeniçağ Gazetesi: Emekliler sadaka değil insanca yaşam istiyor!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… EMEKLİLER SADAKA DEĞİL İNSANCA YAŞAM İSTİYOR! Temel gıda ürünlerini almakta zorlanan, sağlık hizmetine ulaşmakta sıkıntı yaşayan, torununa harçlık veremeyen emekliler …

Merkez Bankası ve hükümet arasında enflasyon krizi büyüyor

Kazakistan Parlamentosu’nda bugün düzenlenen ortak oturumda, vekiller ile Merkez Bankası Başkanı arasında ülke ekonomisinin en yakıcı sorunlarından biri olan enflasyon üzerine kritik bir tartışma yaşandı. Milletvekili Bakıtcan Bazarbek, Merkez …

Borsa güne yükselişle başladı; sektörde en çok kazandıran ve kaybettiren endeksler neler oldu?

Borsa güne yükselişle başladı; sektörde en çok kazandıran ve kaybettiren endeksler neler oldu?